Att tänka på

Det finns flera saker du bör tänka på när du ska köpa solglasögon så därför ska vi här ge dig åtta tips som du bör titta närmare på innan du köper nya solglasögon.

Åtta tips vid köp av solglasögon

  1. Kolla att solglasögonen har en CE-märkning som visar att glasen skyddar dina ögon mot det skadliga UV-ljuset. Det här är mycket
  2. Välj rätt UV-skydd, det finns fyra olika filterkategorier att välja på. Kategori 1 och 2 funkar bra i mindre starkt ljus, till exempel när det är molnigt ute eller om solen täcks av en molnslöja. 3 rekommenderas i starkt solljus och 4 i skidbacken.
  3. Använd inte solglasögon med blått glas eftersom det släpper igenom blått ljus som kan skada din näthinna. Det här gäller emellertid inte för blå spegelglasögon, de släpper inte igenom kortvågigt blått ljus. Läs gärna mer om vilken färg du bör välja i vår artikel om olika färger på glasen.
  4. Om du ska använda dina solglasögon när du sportar bör du välja ett par med dynamisk utformning som sitter säkert och förhindrar att glasen blir immiga. Ibland kan det också vara bra att välja solglasögon med kupade glas som förhindrar att ljuset tar sig in från sidan men se då till glasen är optiskt kompenserade så att ljuset inte bryts fel. Om ljuset gör det kommer du få problem med avståndsbedömningen.
  5. Välj solglasögon med plastglas eftersom vanliga glas kan gå sönder och skada dina ögon. Nästan alla solglasögon har emellertid plastglas så det är något du knappt behöver tänka på.
  6. Välj helst inte alltför smala bågar eftersom de ofta spänner lite för hårt vid tinningarna.
  7. Spegelglasögon eller inte? Spegelglasögon kan se coola ut och ger ett bra skydd för ögonen eftersom solstrålarna reflekteras bort från glasen. Nackdelen är att de ibland kan släppa in lite väl lite ljus.
  8. Polariserade glas? Fördelen med polariserade glas är att de filtrerar bort ljusreflexer i din omgivning vilket kan vara bra när du är ute på sjön eller åker skidor. Nackdelen är att det kan bli lite svårare att upptäcka hala isfläckar och liknande eftersom reflexerna försvinner.