Olika glas

När du ska köpa solglasögon är valet av glas minst lika viktigt som själva glasögonbågarna, men det är inte alltid det lättaste att välja rätt glas eftersom det finns så många att välja på. Vi ska därför ge dig en presentation av de vanligaste glasen för solglasögon.

Färgade glas. Den vanligaste färgen på solglasögonens glas brukar vara svart i olika nyanser, men det finns många andra snygga färger att välja på. Det finns grå, blå, gula, röda, bruna, lila, gulfärgade och silverfärgade glas. Vilken färg du väljer beror naturligtvis på vilken glasögonbåde du vill ha och vilken smak du har.

Polariserande glas. Solglasögon med polariaserande glas tar bort jobbiga reflexer i omgivningen vilket är bra för dig som har ljuskänsliga ögon eller som ofta befinner dig på platser med många reflexer. Det kan handla om reflexer från vattnet när du fiskar eller från snön när du åker skidor. Polariserande solglasögon blockerar allt onödigt ljus som reflekteras mot dina ögon.

UV-skyddande glas. UV-skyddande glas filtrerar och stöter bort solreflexer i omgivningen och förhindrar på så sätt att skadlig UV-strålning når dina ögon och minskar risken för att du ska få grå starr i framtiden. De UV-skyddande glasen finns i 4 olika klasser. Klass 1 ger dig ett bra skydd under molniga dagar och klass 4 ger ett bra skydd under riktigt soliga dagar i skidbacken. För soliga dagar i vanlig miljö passar klass 2- och klass 3-glas bäst.

Fotokromatiska glas. Fotokromatiska glas är färglösa inomhus men blir mörka när du går ut i solen. Fotokromatiska glas passar därför utmärkt för dig som har synfel och vill ha ett par glasögon som även fungerar som solglasögon ute i solen.