Skötselråd för glasögon

Här ska solglasögons.se visa dig hur du med några enkla knep får dina solglasögon eller vanliga glasögon att hålla sig hela och snygga längre.

Så sköter du om dina glasögon

  1. När du inte bär dina glasögon bör du lägga dem på en säker plats där de inte riskerar att utsättas för skada. Helst bör de läggas i ett hårt glasögonfodral så att de skyddas mot stötar, smuts och matos.
  2. Utsätt inte glasögon för löjligt höga temperaturer. Du bör inte ha dem på dig i bastun eller förvara dem i bilen mitt på sommaren när solen steker, det kan förstöra glasens ytbehandling. Många solglasögon kan klara det här men det är bara dumt att chansa.
  3. Putsa solglasögonen med en putsduk avsedd för glasögon med jämna mellanrum men innan du gör det bör du skölja av dem med ljummet vatten så att eventuella sandkorn och andra småpartiklar avlägsnas. Det här är mycket viktigt för annars kan glasögonen repas. Tänk på att inte använda alltför varmt vatten för då riskerar glasens och bågarnas ytbehandling att skadas.
  4. Se till att putsduken är ren och fri från små hårda partiklar innan du använder den. Helst bör du tvätta din putsduk ibland i minst 40 grader men använd inte mjukmedel som kan fastna i duken.
  5. Ibland kan det vara bra att rengöra glasen riktigt ordentligt. Då kan du tvätta av dem med ett speciellt rengöringsmedel för glasögon eller ett diskmedel som har PH-värde 7.
  6. Rengör aldrig dina solglasögon med aceton eller rengöringsmedel som innehåller ammoniak, t ex fönsterputs, det kan skada glasens ytbehandling.
  7. Ta av dina glasögon om du håller på att spraya håret med hårspray eftersom det kan skada glasen och eventuellt även bågen beroende på material.
  8. Rengör även bågarna ibland med en mild tvål.